HomeLifestyleVoeding als basis voor een goede gezondheid

Voeding als basis voor een goede gezondheid

Zou jij graag gezonder willen leven maar weet je niet waar je moet beginnen? De eerste stap voor veel mensen is natuurlijk het aanpassen van hun voedingspatroon. Dit is een hele logische stap, want het is iets wat je makkelijk zelf in de hand kunt houden, zeker als je van koken houdt. Het is helemaal niet moeilijk om zelf gezonde maaltijden te bereiden, en het internet staat natuurlijk bol van de lekkere en gezonde recepten. Geen inspiratie hebben is dus al lang geen excuus meer om ongezond te eten. De beste manier om je voedingspatroon om te gooien is om elke week een kleine verandering door te voeren. Begin bijvoorbeeld de dag met een gezond ontbijt, of probeer meer fruit te eten. Deze kleine wijzigingen zijn makkelijk vol te houden, en na zes weken eet je volledig gezond.

Wat is gezonde voeding?

In principe is gezonde voeding voor iedereen hetzelfde. Je zou het kunnen definiëren als voeding die je voorziet in precies de juiste hoeveelheid calorieën, vitaminen en mineralen, waardoor je lichaam optimaal functioneert. Het is daarbij belangrijk om veel verse groenten en fruit te eten, hoogwaardige eiwitten binnen te krijgen en bovendien de juiste vetten. Bij vetten kun je denken aan zalm, avocado, noten en zaden, en dus niet aan chips of bakvet uit de frituur. Het ene vet is namelijk het andere niet. Verder moet je voldoende vezels binnenkrijgen (uit bijv. volkoren producten of fruit) en natuurlijk niet meer calorieën eten dan je verbrandt. Overgewicht heeft vrijwel altijd een negatief effect op je gezondheid, zelfs als je je goed voelt.   

Wat als je vitaminetekorten hebt?

Na een lange periode van ongezond eten heeft vrijwel iedereen een vitaminetekort opgebouwd. Dit is gelukkig gemakkelijk op te lossen door de juiste supplementen te slikken. Je kunt bijvoorbeeld een magnesium supplement proberen als je veel last van spierkrampen hebt, of juist zink kopen als je merkt dat je haar steeds dunner wordt. Voor elk tekort is er een supplement beschikbaar. Het is echter wel aan te raden om eerst je bloedwaardes te laten controleren voordat je deze supplementen gaat slikken. Dan weet je zeker dat je de juiste slikt, en niet onverhoopt teveel binnenkrijgt.

Zijn supplementen altijd nodig?

In principe heb je als je een volwaardig voedingspatroon hebt geen supplementen nodig. Je krijgt dan alle voedingsstoffen binnen via wat je eet. Echter, de laatste tijd hoor je steeds vaker over de uitputting van landbouwgrond, waardoor voornamelijk minderalen steeds minder aanwezig zijn in de gewassen. Het is dus niet zo raar om af en toe wat magnesium bij te slikken. Maar nogmaals, overleg dit wel met een professional.

Laatste Nieuws

Winters koken

Het winterweer is weer begonnen, de bladeren vallen van de bomen en alles krijgt weer een mooie lichte gloed...

Je huis veilig houden, zo doe je dat!

Het is van belang om je veilig te voelen in je eigen huis. Dat is logisch, maar helaas heeft...

De voordelen van besneeuwde kerstbomen!

Wil je een echt sneeuwgevoel creëren tijdens de feestdagen? Een besneeuwde kerstboom is dan dé perfecte keuze voor jou. Om...

De geldzaken op orde

Voor veel mensen zijn de lonen lager, en de dingen worden duurder. Het is dus belangrijker dan ooit dat...

Ook leuk om te lezen

Winters koken

Het winterweer is weer begonnen, de bladeren vallen van...

Je huis veilig houden, zo doe je dat!

Het is van belang om je veilig te voelen...

Blogs die je misschien ik graag wil lezenGERELATEERD
AANBEVOLEN VOOR JOU