HomeZakelijkWat is een KLIC melding en waarom moet je...

Wat is een KLIC melding en waarom moet je een KLIC melding doen?

Het lijkt net een strip, je gaat graven in de grond en het gaat meters lang goed. Tot een bepaald moment waar je tegen iets hards aan komt met de graafmachine. Wellicht denk je heel even dat je een schat hebt gevonden, maar vaak is het niks anders dan een rioolbuis of telecomleidingen. Dit kan natuurlijk mis gaan. Het maken van een gat in een van deze leidingen kan leiden tot grote schade en hoge kosten. Dit wil je natuurlijk ten zeerste voorkomen. Om deze reden is het wettelijk verplicht om een KLIC melding aan te vragen voordat je met een machine gaat graven. Hieronder kun je hier meer over lezen.

Wat is een KLIC melding

Wat is een KLIC melding precies? KLIC staat voor Kabels & Leidingen Informatie Centrum. Het is logisch dat er een speciaal instituut is die dit allemaal bijhoudt, want in de afgelopen decennia is er in Nederland vaak zonder dat je het doorhad ontzettend veel onder de grond aangelegd. Hoewel je vanaf de bovenkant hier natuurlijk niks van kan zien, liggen er in onze grond 115000 kilometer aan drinkwaterleidingen, 95000 kilometer aan rioolbuizen, 130000 kilometer aan gasleidingen, 415000 kilometer aan telecomleidingen en zo’n 415000 kilometer aan drainageleidingen. Dit is een handvol van de 1,8 miljoen kilometer aan leidingen en kabels onder de Nederlandse grond. Het is dan ook niet gek dat je zonder KLIC melding niet mag graven, aangezien de kans dat je iets raakt redelijk aanwezig is.

Regels rondom een KLIC melding

Aan een KLIC melding zitten natuurlijk wel de nodige regels verbonden, wil je zoveel mogelijk ongelukken met machinaal graven als oorzaak voorkomen. Een regel is dat een KLIC melding maximaal 20 werkdagen geldig is. Doe je dus een KLIC melding, dan ben je verplicht om binnen 20 werkdagen te beginnen met graven. Haal je dit door omstandigheden niet? Dan zul je dus een nieuwe melding moeten doen. Wanneer je machinaal graaft is een KLIC melding doen dus verplicht, maar wanneer je met de hand gaat graven hoef je dit niet te melden. Dit is niet gek, omdat je met je handen meteen merkt als je ergens tegenaan komt. Wanneer je geen KLIC melding doet en wel machinaal gaat graven is dit ten eerste erg gevaarlijk, maar kan dit ook uitlopen tot een flinke boete. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom is het goed om hier aandacht aan te besteden zodat je een goede keuze maakt.

Laatste Nieuws

Wat is zoekmachineoptimalisatie en waarom is het belangrijk

Zoekmachineoptimalisatie, beter bekend als SEO, is het proces waarbij websites worden geoptimaliseerd om hoger in de zoekresultaten van zoekmachines...

De aantrekkingskracht van freelance beveiligingswerk

Steeds meer mensen kiezen ervoor om als zzp'er te werken, en dat geldt ook voor de beveiligingsbranche. De vrijheid...

Het gebruik en de rol van een mediator na ontslag

Het verliezen van een baan, vooral als gevolg van ontslag, is erg vervelend. Het leidt vaak tot conflicten tussen...

Waarom is duurzaamheid belangrijk voor jouw huis?

Duurzaamheid is een begrip dat veel wordt gebruikt in onze samenleving. Het gaat erom dat we onze levensstijl op...

Ook leuk om te lezen

Wat is zoekmachineoptimalisatie en waarom is het belangrijk

Zoekmachineoptimalisatie, beter bekend als SEO, is het proces waarbij...

De aantrekkingskracht van freelance beveiligingswerk

Steeds meer mensen kiezen ervoor om als zzp'er te...

Blogs die je misschien ik graag wil lezenGERELATEERD
AANBEVOLEN VOOR JOU